security vesti
menadžment
tema broja
događaji
nauka
u poseti
tehnika
saznajte
show info
informatika
security praksa
terorizam
požarna zaštita
Početna strana  Nazad
 
 
 
 
početna strana o nama komentari i pitanja pretplata  
 
(PSS 78 - mart 2017.)
Kontrola pristupa
Kontrola pristupa
Pojam integracije je već neko vreme u upotrebi kao pomodna fraza, i poput mnogih aktuelnih tema, često se o njoj govori zarad nje same. Većini je jasno da je integracija pravi dobitak koju ostvaruju instalateri i korisnici sistema. Realno, integracija protivprovalnog alarma sa sistemom za kontrolu pristupa je vrlo važna za korisnike sistema. Od kada je ACPO (Asociation of Chief Police Officers), engleska neprofitna asocijacija uvela DD243 standard za smanjenje lažnih uzbuna, krajnji korisnici imaju ozbiljnih problema. Naime, izgubili su pravo na pomoć policije u slučaju prevelikog broja generisanih lažnih uzbuna.
Lažne uzbune se obično generišu onda kada neko stupi u poslovni prostor bez potrebne šifre za isključivanje protivprovalnog alarma. Recimo, nadzornik se jednog jutra ne pojavi na poslu, a neki mlađi kolega po ulasku u zgradu aktivira alarm. Povezivanjem protivprovalnog alarma sa sistemom za kontrolu pristupa u zgradu, ovakve situacije se mogu sasvim eliminisati. Ukoliko je alarm setovan, a vi nemate dozvolu da ga resetujete, znači da nemate pravo pristupa. Pored sprečavanja lažnih uzbuna, sistem kontrole pristupa pojednostavljuje korišćenje protivprovalnog alarma, tako što preuzima zadatak setovanja i resetovanja alarma. Nema više znojenja dlanova kada prvi stignete na posao, a zaboravili ste šifru koju treba da upamtite.
Ovakvim načinom korišćenja sistema kontrole pristupa dobija se i evidencija o tome ko je i kada setovao alarm. Verovali ili ne, integracija alarma je brza i jednostavna, i za nju nije potrebna dodatna oprema. Prilikom integracije alarma sa protivprovalnim sistemima, usaglasite se sa svim ostalim aspektima postojećih standarda, kako biste izbegli dodatne neprijatnosti.
KAKO SE MOŽE POVEZATI POŽARNI ALARM SA SISTEMOM KONTROLE PRISTUPA? IMA LI UOPŠTE SVRHE BAVITI SE TIME?
Kod planiranja požarnih vrata najvažnije je da se obezbedi pouzdana evakuacija u slučaju požara. Ovo se može postići lokalnim postavljanjem ručica za oslobađanje vrata u kutijama sa sigurnosnim staklom ili sigurnosnim polugama i rukohvatima za mehaničko otvaranje. Direktnim povezivanjem pomoćnih alarmnih releja sa električnim ili magnetnim bravama omogućava se automatsko otvaranje vrata u slučaju aktiviranja alarma. Postoji još nekoliko načina integracije sistema požarnog alarma sa sistemom kontrole pristupa.
Među njima je automatsko generisanje liste za prebrojavanje. Ova lista pokazuje spisak osoba koje su za vreme aktiviranja alarma boravile u zgradi. Čitanje liste se može organizovati na mestu okupljanja (obično na parkingu ili ulici). Korisnici koji su se evakuisali iz zgrade pokazuju svoje kartice čitaču liste, kako bi ih evidentirali kao bezbedne. Iako lista može da bude nedovoljno tačna, jer su korisnici zaboravili svoje kartice u zgradi ili su ušli u zgradu ne pokazavši karticu, znatno će se smanjiti lista odsutnih osoba. Ukoliko me pitate da li sve ovo ima uopšte svrhe, odgovoriću vam jednostavno: naravno da ima. Praksa to govori.
     
  
AXIS 
  
SAMK 
  
Master 
  
Hikvision 
  
Samsung 
  
Salmont 
  
There's not enough banners in the database!