security vesti
menadžment
tema broja
događaji
nauka
u poseti
tehnika
saznajte
show info
informatika
security praksa
terorizam
požarna zaštita
Početna strana  Nazad
 
 
 
 
početna strana o nama komentari i pitanja pretplata  
 
(PSS 78 - mart 2017.)
Objektivi kamera su prozor u svet CCTV sistema
Stara mudrost da je „lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika“ bez sumnje se može primeniti i na vaš CCTV sistem. Zbog toga morate voditi računa o svakoj njegovoj komponenti. Dobro je poznato da se uvek štedi na malim, neupadljivim delovima uređaja, bez obzira koliko važnu ulogu obavljaju u okviru sistema.
Objektiv je važan deo sistema koji treba da stvara jasne slike nadzirane lokacije koje kamera pretvara u video. Svaki objektiv mora biti dovoljno jaka karika unutar CCTV lanca da biste bili sigurni da je u stanju da „iznese“ njegovu težinu.
OSNOVNA KONFIGURACIJA OBJEKTIVA
Najjednostavniji CCTV objektiv je komad stakla (ili plastike) za fokusiranje svetlosti iz spoljašnjeg sveta na senzor kamere.
Jedini mehanizam koji se podešava na objektivu jeste njegov prsten za fokusiranje, deo burenceta, koji okrećete sve dok slika ne postane što je moguće oštrija. Uzgred, koristite najoštriji test monitor koji možete. Na primer, crno beli katodni monitori mogu biti daleko oštriji od LCD ekrana u boji. Količina svetla koja će proći do kamere ne može se kontrolisati pomoću ovako jednostavnog objektiva.
Zamena objektiva modelom sa manuelnim podešavanjem otvora blende ima prednosti samo tokom konfiguracije, tako da su oba najpogodnija za lokacije sa stabilnim osvetljenjem. Elektronski zatvarač sa automatskim podešavanjem u kameri može da bude rešenje za promenljivo osvetljenje do određenog stepena. Međutim, na lokaciji gde svetlost znatno varira, bolje je zameniti funkcije poput „elektronske blende“ objektivima sa „auto-iris“ opcijom, odnosno automatskom blendom.
OBJEKTIVI SA AUTOMATSKOM BLENDOM (AUTO-IRIS)
Objektivi sa automatskom blendom kontrolišu se iz kamere kako bi se regulisala odgovarajuća količina svetlosti za snimanje koja treba da dođe do čipa.
Ukoliko ima premalo svetlosti, blenda se širi i obrnuto. S previše svetlosti, blenda se skuplja.
Tokom konfigurisanja CCTV sistema treba dodatno podesiti ovu automatsku kontrolu intenziteta (ALC)
objektiva/kamere, kako bi se dobilo potrebno osvetljenje. Najmanji objektivi sa auto-iris funkcijom imaju malo elektronike u sebi, jer je glavni pojačivač u kameri.
Ovi „direct drive“ (DD) objektivi imaju ugrađen kabl, obično sa popularnim četvoropinskim konektorom, kojim se povezuju sa kamerom. Podešavanje se vrši pomoću rotirajućeg „pota“ (potenciometra) na telu kamere ili preko njegovih internih softverskih menija.
Napredniji auto-iris (AI) objektivi sadrže sopstveni pojačivač sa dva potenciometra. Jedan je za podešavanje nivoa video-signala, kao što je gore opisano. Drugi se zove „peak/average“ i kada je „peak“ vrednost na maksimumu, kao referenca uzima se najsvetliji deo scene prilikom kontrolisanja blende. Kada je vrednost „average“ na maksimumu, prilikom kontrolisanja blende, u obzir se uzima osvetljenje na čitavoj sceni.
Pomenuti slučaj je nejčešći kod normalne upotrebe, ali peak funkcija može da bude od vitalnog značaja u situacijama u kojima treba očuvati detalje na najosvetljenijim delovima, čak i po cenu gubitka detalja u osenčenom delu, posebno u uslovima noćnog osvetljenja.
Teži auto-iris objektivi tradicionalno su opremljeni servo motorima kojima se pokreće mehanizam blende, posebno unutar velikih zum objektiva. Mali direct drive objektivi koriste lagane galvometrijske elektromagnetske aktuatore blende, kao što to sada čine i neki AI objektivi
     
  
AXIS 
  
Salmont 
  
Samsung 
  
SECURITON 
  
Hikvision 
  
SAMK 
  
There's not enough banners in the database!