SRBIJA IMA USLOVE ZA PRIMENU MOVIH TEHNOLOŠKIH REŠENJA

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas, povodom poslednjeg globalnog sajber napada, da se još jednom potvrdilo da je informaciona bezbednost ključni faktor u razvoju informacionog društva

Matić je na konferenciji povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva rekla da Srbija mora da odgovori ovom globalnom izazovu, iako se za sada nije direktno našla na meti ovog masovnog napada.

Istovremeno, ona je istakla da ubrzani tehnološki razvoj nalaže i praćenje procesa i rešenja koji donose benefite celokupnom društvu, za koje imamo solidnu legislativu i infrastrukturu, ali koje je potrebno dalje unapređivati.

Prema njenim rečima, jačanje poverenja u procese digitalizacije, skladištenje i čuvanje podataka zarad njihove efikasne upotrebe ključno je za širu primenu efikasnih tehnoloških rešenja, kao što su Internet of Things i Big Data, kojem je posvećen ovogodišnji Dan telekomunikacija i informacionog društva.

Matić je navela da je u Srbiji na snazi Zakon o informacionoj bezbednosti, a usvojena su i podzakonska akta kojima su definisane nadležnosti i mere zaštite i postupanja u slučaju ugrožavanja bezbednosti sistema i podataka.

Takođe, izrađena je strategija razvoja informacione bezbednosti, gde su određeni prioriteti i mere za unapređenje informacione bezbednosti do 2020. godine, a čije usvajanje očekujemo uskoro, dodala je ona.

Osim zaštite sistema i podataka za svrsishodnu primenu novih tehnologija u svim granama privrede i društva, kako je navela, potrebna je i razvijena infrastruktura.

Politika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u oblasti razvoja širokopojasne infrastrukture usklađena je sa Digitalnom agendom 2020, istakla je Matić, najavivši da će nova zakonska regulativa biti usaglašena sa Strategijom za jedinstveno digitalno tržište 2025.

 

Dodajte novi komentar